Antal: 0 | Pris: DKK 0,00 | Vis vogn | Tøm vogn | Til kassen   

Nyhedsbrev # 15 - september 2003

Velkommen til vores nyhedsbrev, der er tænkt som et forum hvor vi kan holde alle interesserede orienteret om hvad der sker af store og små nyheder i ind og udland.
Vi vil samtidig bringe en del artikler samt fotos omkring alle de forskellige projekter som vi er indblandet i her i Danmark og i udlandet. Vi forestiller os også at andre som har noget på hjerte omkring koi karper eller vand, kan benytte dette forum til at skrive et indlæg, meget gerne med fotos.

Dette forum kan måske give nogle tips om hvad man skal være opmærksom på, men ellers ring og spørg - eller kom og kig - vi har igennem snart 8 år med succes bygget og vejledt folk om bassiner og koi karper.

Edo Koi Danmark v/Lars Lyngkilde - Tlf.: 86 11 51 98


Nyhedsbrevet er desværre ikke udkommet som lovet i denne sæson, da jeg har haft meget travlt efter vores udflytning til Harlev. Jeg vil forsøger at udsende de manglende nyhedsbreve i løbet af vinteren, hvor vi også påtænker at afholde flere forskellige seminarer.

Lars Lyngkilde

Det lange seje træk.


Denne vinter og ikke mindst det svingende forår vil uden tvivl blive husket i lang tid.
Aldrig har et forår opført sig så underligt, sidst i marts kom solen og varmen, og den var stabil i ca. 3 uger, så kom der noget ustadigt vejr, som igen blev afløst af fint solskin med pæne dag temperaturer, men med kolde nætter, for så igen at blive ustadigt og koldt.

Normalt ville temperaturen midt i maj ligge omkring de 13-15 grader i et normalt havebassin, men vi fik daglig meldinger fra kunder, som fortalte at deres vandtemperatur stadig svingede ned omkring 8 grader om morgenen.., men hvad betyder det for mine koi karper??
Koi'karper er meget stærke fisk, som tåler kraftige påvirkninger, men deres svageste punkter er helt klart temperatursvingninger. De tåler ikke ret godt udsving på mere end 4 grader set over en periode på 24 timer, og her i foråret har der været perioder hvor temperaturen i dagtimerne har holdt sig oppe på 12 garder for den næste morgen at ligge på omkring de 7-8 grader.


Et andet problem som dette forår har skabt er den ekstra lange "kolde periode", som opstår da temperaturen i starten af april begynder at stige, men aldrig når helt op. Det bevirker at koi karperne selvfølgelig vågner op fra deres vinterdvale, og så småt begynder at søge foder, hvilket er helt normalt. Men da temperaturen så igen dykker går deres aktivtetsniveau ned, og sammen med den, går deres organisme i hvile mode. Problemet er, at deres immunforsvar ikke kan starte, når temperaturen bølger op og ned, det fungere lidt på sammen måde som vores biofilter som også kræver varme for at kunne komme i gang.


koi karpernes immunforsvar kan kun fungere ved temperaturer over 10-12 grader, men ved denne temperatur er det ikke særligt stærkt, (samtidig er det jo ikke bare, som når man tænder for en kontakt, og så pludselig virker det) , det taget tid og kræver varme før beskyttelsen er til stede.

I denne opstartsperiode er koi karperne derfor mest sårbare for eksterne påvirkninger, da de samtidig ikke har fået tilført energi via foderet i en 5 mdr. periode
Som følge af disse temperatursvingninger opstår der ofte stress hos koi karperne, og det medfører ofte at parasitten som på engelsk hedder white spot, på dansk fiskedræber ligesom på koi karper er et problem efter transport, hvor alle fisk selvfølgelige er påvirket af stress.
Samtidig med at denne parasit har de bedste vækstbetingelser i koldere perioder, og "sjovt nok" kan fungere perfekt omkring de 10 grader ( præcist der hvor koierne's immunforsvar er uden virkning eller meget svagt) så den udgør en reel trussel hvert forår.
Behandlingen er dog meget enkel, eks. formalin og malakit grøn fjerner problemet efter få timer

White spot kan her ses på en Hi Utsuri (de små hvide pletter som kan skimtes i cirklerne)
Det ideelle forår.

Som tidligere skrevet er foråret altid den vanskeligste periode at komme igennem, ikke mindst fordi aeromonas bakterien i denne periode har god vilkår. Jeg har talt for nyligt med Peter Waddington fra UK., som fortalte om et projekt de netop havde gennemført, for at undgå alle de problemer, som koi karpe entusiaster må gennemgå netop i foråret. Målet med projektet var at finde den letteste vej igennem foråret, med svingende temperatur, aeromonass bakterie, samt alle mulige parasitproblemer, ikke mindst white spot (fiske dræber).


Der blev kørt 5 sideløbende projekter, hvor man forsøgte at vurdere fordele og ulemper ved forskellige metoder, men først lidt facts.


1) Aeromonas bakterie (den som er skyld i hulsyge) er helt inaktive ved temperaturer omkring 8 grader, men bliver meget aktive ved blot en svag stigning i temperaturen, og de topper ved ca. 20 grader.

2) Koi karpernes immunforsvar er ikke virksomt under 12 grader og starter langsomt, for at toppe ved ca. 22 grader hvor det fungerer optimalt.

3) Biofilteret er ikke aktivt ved 8 grader, bakterierne som omdanner ammoniak til nitrit kan ikke leve ved så lave temperaturerer, og selv ved en fordobling af at temp. Til 16 grader, er filteret kun 50% startet, fuldt udbytte kommer først omkring de 20 grader.

Det ene forsøg gik i sin enkelthed ud på at stoppe næsten alt fordring i hele forårsperioden, eller sagt på en anden måde, vente med at fodre til vandet var stabilt 16 grader.

Forklaring: da biofilteret ikke kører ret godt vil fodringen ved lavere temperaturer betyde, at forureningen vil stige i havedammen, hvilket er god grobund for aeromonasbakterier. Ved at undlade at fodre vil vandkvalitet derfor være bedre, således at koi karperne immunforsvar havde nemmere ved at beskytte koi karperne, da belastningen i vandet af bakterie (og nogle typer parasitter) er langt mindre.

Der var en klar forbedring men hensyn til hulsyge og generelt færre problemer. Ulempen var dog at man på denne måde forkort foderperioden.

Et andet forsøg gik på at indsprøjte alle koi karperne profilakse, for på den måde at bekæmpe aeromonas angreb, hvilket virkede helt ok, blot var det tydeligt at koi karperne blev meget stressede ved den indfangning så tidlig på sæsonen, samtidig kan den opration ikke udføres af alle, uden forudgående "træning"

Ozon anlæg var også et af løsningsforslagene som blev afprøvet, men her var der lidt usikkerhed om virkningen. Idet at Ozon anlægget "brænder" vandet klart, og dermed reducerer mængden af organisk overskud, men som i en uv-lampe er det kun det behandlede vand som er fri for eks. aeromanasbakterie, de findes stadig på eller i koi karperne.


Dette forhold bekræftes af at syge koier med huller eller finneråd, som går i et lukket miljø der behandles med ozon, ikke heler hurtigere op en koi karper som går i en normal havedam.


Den sidste og bedste løsning er klart et varmeanlæg, som kan opvarme selve dammen. Varmeanlægget benyttes når temperaturen nærmer sig de 10 grader, herefter tændes det og det indstilles på 14 grader, dette sikrer at koi karpernes immunforsvar kommer sikkert og hurtigt i gang, og dermed har koi karperne en langt større chance for selv at bekæmpe de bakterieproblemer som opstår.
Derudover forslår vi at man som minimum benytter enten Genesyz eller Pro 100, da det er vores klare opfattelse at det har en forbyggende effekt på disse problemer.


KHW - Koi Herbes Virus


Men som om det ikke var nok med white spot, er der i år også udbrudt KHW, som oversat betyder koi herbes virus. Denne virus er dødelig for næste alle koi karperne i havedammen, nogle få koi karper vil overleve, men 80 til 95 % af bestanden vil dø, og der er desværre ikke nogen effektiv behandling. Sygdommen har sit udspring bla. I Israel, hvor man i mange år har kæmpet med dette problem, uden at finde en holdbar løsning. I England hvor koi karpe markedet har været kæmpestort i mange år, har man ansat dyrlæger som aflønnes af de israelske koi karpe farme, for om muligt at finde en løsning på dette kæmpeproblem.

Der er dog indtil nu ikke fundet en løsning, man har blot kunne konstatere at nogle koi karper pludselig kan sprede viruset med katastrofale følger. Viruset er mest aktivt imellem 21 - 27 grader. Typisk er det stress som udløser virus'en, stress kan opstå som følge af dårlig vandkvalitet, for mange koi karper på for lidt plads, for lidt luft i vandet etc.


KHV smitter meget, hvilket vil sige at blot en hånd som har været i et bassin hvor der er khv, efterfølgende kan overføre virus'en til et andet bassin, selv om hånden i mellem tiden har været tør.

Alle koi karper fra Japan er dog fri for denne sygdom, og de leveres med et certifikat, fra de Japanske myndigheder som garanterer, at der er fri for KHV.

Dette er blandt andet grunden til at Edo Koi ikke "tør" sælge fisk, af andre type end vores egne fra Japan, da en lille guldfisk kunne smitte hele koi bestanden. Dette er også en klar trend, som vi ser rundt om i Tyskland / Holland, hvor flere forhandlere der som os ønsker at sælge Japanske koi karper ikke længere ønsker at forhandle alle andre typer fisk i butikken, netop pga. Smittefaren. KHV. Kan nemlig ikke ses før det går i udbrud, og i dag er det kun muligt at få stille diagnosen i Tyskland.


KOI Bestillinger

I lighed med tidligere År, drager vi til Japan i efteråret , i år er det den 19 Oktober vi tager afsted.
Vi starter igen som sidste år hos Thosia sakie, for derefter at besøge Hasagawa, Suda , Hirasawa med flere. Der er i år 3 nye opdrættere som har indbudt os til et besøg, bla Omo koi farm som skulle ha' de mest fantastiske Kohakuer fra 30cm og op til 85cm.

Der vil igen i år blive mulighed for at forudbestille koi karper på denne Japan tur, dog kan vi i år ikke modtage bestillinger på koi karper mindre end 25-30cm, da vi ikke kan være sikre på at vi kan levere her til efteråret, men de mindre kommer helt sikkert hjem til April.
Sidste frist for bestilling er d. 1 oktober 2003Pumpetilbud

Sequence pump. 1995.- 9500L/T forbrug kun 125Watt

30 watt UV Nu kun kr. 1.495.-

Hydra 3000/3 -komplet med 30 Watt UV, bunddræn og Sequene pumpe Kr. 8795


Nyt udendørs koi karpe bassin hos Edo koi

Vi påbegynder netop nu at bygge på vores udendørs bassin, som kommer til at indeholde
ca. 45.000 L. Vand, fordelt på 18 meter i længden og en varierende bredde som går fra 1,5 meter til 4 meter, med et stort vandfald som forhåbentligt kan påkalde sig lidt opmærksomhed.


Billeder fra projektet følger i et senere nyhedsbrev.


BESØG EDOKOI
Christian X's vej 25
8260 Viby J

              
Vores åbningstider er  i 2019
 
Mandag - Fredag: 10.00 -17.00
Lørdag -Søndag  10.00 - 15.00
Åbent alle helligedage


Følg os på facebook
Edokoi danmark

             


Ewo 
"...a totally new generation of advanced pond filtration systems..."

KONTAKT OS
Du er velkommen til at ringe eller skrive til os - vi står altid klar med råd og vejledning
 
Ring på 27136156
Vi levere ud over vores koi også filteranlæg og komplette havedamme, se mere under overskriften; Havedamme

Saki Hikari

Måske verden bedste koi foder
benyttes af næsten alle  de japanske Opdrættere
Her en liste over de sidste mange års show vinder som alle er foderet med Saki
Se mere
           


            
 
NYHEDSBREV
Få vores aktuelle nyhedsbrev tilsendt. 
Tilmeld dig her
-----------------------------------------

-----------------------------------------

 

Edokoi Danmark | Christian X's vej 25  8260 Viby J | Telefon: 86 11 51 98 |  | E-mail:
Copyright © Edokoi Danmark - All Rights Reserved.

DANPAQ Web Content Management System by DAN.