Antal: 0 | Pris: DKK 0,00 | Vis vogn | Tøm vogn | Til kassen   

Spot en show koi karpe

Når man vælger en ny koi karpe, uanset størrelse, er det altid meget vigtigt at man vælger koi karpen ud fra dens krop og hovedfacon, ligesom det er vigtigt at finnerne er flotte med de rigtige kurver, aftegninger kommer i anden række. Det er vigtigere at de enkelte områder på koi karper er i orden.
Som Peter Waddington siger, There is no sutch thing as a good cheep koi, det findes ikke, japanerne er jo ikke blinde og sælger ikke guld for små penge.

Den største satsning kommer når der er tale om mindre koi karper
Det kan ofte være svært at se de enkelte muligheder i dem og  ofte har de  en spinkel krop, som  kan udvikle sig i alle retninger når koi karpen bliver ældre,.
Det kan også være meget svært at afgøre om der er tale om en han eller hun koi karpe (male / female) man bør som hoved regel gå efter  en hun koi karpe,  da de når de bliver ældre fremstår med den bedste krop.
Hannerne kan derimod godt komme til at virke som en lang tynd fisk


For at kunne overskue de enkelte elementer i en god sammensat koi karpe, vil jeg her forsøge at forklare om de forskellige områder som er vigtige.
Hovedet på en koi karpe skal være langt og bredt, med en bred mund, øjnene skal være placeret tilbage på hovedet, men med en passende afstand fra munden.

Ofte kendes billige koi karper på at de har et kort hoved, og her kan man tydelig se at øjnene ligger for tæt på munden, disse koi karper vil meget sjældent kunne blive store, og bør derfor efter min mening undgås.

En anden vigtig faktor er højden på koi karper, på japansk kaldet JITAI, der er tale om højden målt fra nakken af koi karpen til det højeste punkt på ryggen af koi karpen, som skal forløbe i en god kraftig kurve, som også afspejles i bredden af den kurve. En koi med en kraftig kurve, vil med næsten al sandsynlighed vokse sig ind i jumboklassen.

Koi karper som i deres "blood line" ikke har meget tilbage af den originale Magoi vil ofte ikke have den JITAI. (alle de store kendte opdrættere har Magoi i deres blood line).

 


Halen på en koi karpe skal også være kraftig, eller sagt på en anden måde, der hvor halefinnen sidder fast på koi karpen, skal koi karpen være meget kraftig, så det næsten ser ud som om at halen bliver holdt fast af store muskler.
Eller sagt på en anden måde, finnen skal ligge dybt inde i selv hale stykket, en halefinne som sidder helt ude for enden af fisken i en tynd samling er ikke at foretrække, da dette vil se mærkeligt ud når koi karpen bliver stor.

Dette kan være svært at se på mindre koi karper, men på koi karper der er 3-4 år er dette tydeligt.

 


Finnerne skal alle være store og have en flot facon, specielt de to store styrefinner skal være i orden, og gerne meget store, det er ikke korrekt, at hannerne fra naturens side har større styrefinner end hunnerne, det afhænger kun af kvalitet af den pågældende koi. Halefinnen skal også være stor og med en god vifte facon.
Rygfinnen vil altid, på de koi karper som har en god JITAI, være meget kraftig og høj der hvor den begynder.

Selve kroppen skal være lige, og man skal altid checke om koi karpen ligger lige i vandet nå den glider gennem vandet, her må den ikke kompensere med finnerne for at glide i et lige forløb. Det kan være svært at se på 3-4 årige hun koi karper, da disse kan være skæve af æg, eller efter at disse er lagt, kan det tage tid før kroppen er i balance igen, hvilket ikke udgør noget problem.
Nogle koi karper kan også bare være "fede", og det behøver ikke at sidde fordelt på begge sider af kroppen, men kan godt sidde på den ene side af bugen, så den ser skæv ud, så det sikreste er altid at checke dette ned langs selv ryggen af koi karpen.
Aftegninger og skælkvalitet er også meget vigtigt, men køb aldrig en mindre koi p.g.a. dens aftegninger, ofte vil disse se mærkelige ud når de vokser sig store.
Der sælges mange koi karper til en billig pris, hvor aftegningerne lige her og nu ser rigtig godt ud, men med årene vil dette mønster virke for småt. Forklaring:

Når en koi karpe vokser sig stor, sker der i virkeligheden det, at kroppen nærmest skubber sig op fra bunden af koi karpen, som om det er maven der bliver bredere, og dermed løfter aftegningerne op på ryggen af koi karpen.
Hvis man forestiller sig at vi taler om en Kohaku som har røde aftegninger som går ned over midterlinjen, som jo løber fra munden og i en lige linje ned og rammer halefinnen lige i midten., så vil den røde aftegning efterhånden flytte sig op på ryggen og til sidst slet ikke befinde sig under midterlinjen.

Så en lille fin Kohaku med balance mellem aftegninger og størrelse, vil med årene komme til at se kedelig ud, med et smalt mønster som ser helt forkert ud.

 


Farverne er selvfølgelig også meget vigtige, når man vælger en god koi, men her er der flere ting som kan forvirre en smule, idet der er flere gode opdrættere i Japan, som i starten satser på vækst frem for gode farver. En kraftig vækst betyder nemlig at farverne bliver en smule svagere og kan i visse tilfælde nærmest forsvinde for så at komme igen.

For 2 år siden købte en hollandsk kunde en Showa fra Danichi, en 3 år gammel koi på ca. 50cm, med nogle fantastiske farver og en kanon aftegning. Efterfølgende sommer begyndte den at miste sin glans og de sorte farver kaldet sumi blev grå og kedelig. Kunden medbragte nogle fotos på vores sidste tur i Japan og viste den til Danichi, som uden at tøve fastslog følgende, for dårligt foder, sammenholdt med for meget protein i foderet som bevirkede til en alt for kraftig tilvækst, med farvetab til følge. Kunden skiftede efterfølgende foder, og farverne og glansen begyndte at vende tilbage.

 

 

 

På mange koi karper er den hvide farve et must, hvilket betyder at den skal være så hvid som "pengene" tillader, da denne farve vil være den som koi karpen har resten af livet, hovedet skal også være hvidt, men man ser ofte på yngre koi karper at de kan have et mere brunligt hoved, men dette går som regel over når de vokser sig store.

De røde og sorte farver kan derimod ændre sig igennem livet, så her er det vigtigt at checke området ved overgang fra hovedet til ryggen (der hvor man også checker for JITAI)

I dette område er det ofte at koi karperne først bliver udviklet, således at det kan bruges som en slags rettesnor for resten af koi karpens udvikling.

 


De sorte farver kaldet SUMI, er ofte de sværeste at skelne imellem, fordi der er mange ting som spiller ind. Mange koi karper har i de unge år ikke en tydelig sort farve, de ligger under den hvide farve og se nærmest blålig ud, hvis koi karpen er under 2 år er chancen for at det træder frem meget sandsynligt, men det kræver samtidig at man ved hvem opdrætteren er, da det bestemt har meget med Blood line at gøre, om man tør tro på at farven bryder frem.

 


På de lidt større koi karper skal man se efter, om de sorte områder som er trådt frem ser godt ud, hvilket vil sige en dyb sort farve som skinner.
Ofte ses billige koi karper, som har store områder med grå/sorte områder i den røde, oftest Sanker, og hvor der ikke findes et eneste skæl hvor man kan se den endelige sorte farve, nok fordi koi karpen aldrig får et pænt sort mønster.

Man skal dog også gøre sig det helt klart at vandets sammensætning er af afgørende faktor, for at få flotte klare sorte farver, det handler specielt om hårdt og blødt vand, idet de sorte farver kommer bedst frem i vand med en lavere KH (karbon hårdhed bør være ca. 3 fra 2- 6) i værdi, hvilket vil sige at PH værdien kan holdes omkring 7,7-8.
Når vi taler om koi karper at typen Shiro, Utsuri og Bekko som udelukkende er sorte og hvide, er det ofte sådan at de ikke kommer fra de samme opdrættere som laver Go- Sanke variant, da det samme vand ikke kan bruges, Ph. værdien og karbonhårdheden er meget lavere til sorte og hvide koi karper.

 


PÅ alle koi karper gælder det om at få og skabe så meget Fukurin, og Hyousou Shinpi som muligt.

Hyousou er overfladeskind, en belægning som gror på overfladen af de enkelte skæl.
Den belægning er ansvarlig for overfladens glans, og dermed koi karpens udstråling.
Ved blødt vand (GH) general hårdhed) opnår man en større glans på de enkle skæl, hvorimod hårdt vand får pigmentcellerne til at rejse sig , for at beskytte koi karpens skind mod vandmiliøet  .*

Ligeledes er det med luft i vandet, jo mere opløst ilt som er i vandet, jo mere stråler /skinner disse pigmentceller.

 


Under de enkelte skæl finder man SASHI, som er den elastiske del af koi karpens skind, hvori skællene sidder "fast". Her er der også tale om en kraftig farvepigmentering, som ofte kan ses, som jeg beskrev før, som eks. en blålig farve som endnu ikke er trukket frem.

Hvis vi forstiller os en Kohaku hvor den røde farve er under en skæl række, men ikke når helt ud til kanten af de enkelte skæl, så vil Kohaku'en se ud som om farveafgrænsningen ikke er skarp imellem hvid og rød, det er her at Hyousou Shinli kommer ind i billedet, for den røde farve er i skællommen og sammen med Fukurin, som også vokser ude på oversiden af de enkelt skæl, er det med til at gemme den underliggende afgrænsning, da belægningen på skællet nu bestemmer afgrænsningen af kanten, det ses tydeligt på koi karper af høj kvalitet, hvor det centrale af de enkelte skæl ligner perlemor.

 


Samlet kan man sige at farven skal fremstå som meget tykke eller måske rettere sagt meget dybe, men altid med en blank udstråling, en mat koi er bestemt ikke så flot.
Men igen må det understreges at vandkvalitet er af enorm vigtighed, da det øverste lag pigment ikke kommer til at stråle eller fremstå flot, selv på en dyr koi.

 


Det er nemmere at ødelægge en god koi, end det er at skabe en ... Danitchi


Jeg tror at mange at mine gamle kunder er ved at få lange noss.... at hør mig tale om vandkvalitet , men det er altså det mest afgørende når vi taler om koi karper som hobby.
Der findes i dag et udtryk for den samlede belastning i en koidam, kaldet T.D.S. Total Dissolved Solids
En sådan måling repræsenterer den samlede belastning af vandet, hvilket vil sige GH, KH fiskeaffald, døde alger, uspist foder, kemikalier.

Man siger ofte at koi karperne vil gro og tilpasse sig bassinet størrelse, men det er snarere tale om at de vokser indtil et vist TDS niveau.

 


Sammenhængene er meget klare, idet man kunne forestille sig et overfyldt bassin, men dårlig filterkapacitet, og ringe vandskift, i sådanne tilfælde vil T.D.S. målinger være kritisk, og koi karperne vil se matte ud samtidig med at væksten er alt for lav.

 BESØG EDOKOI
Christian X's vej 25
8260 Viby J

              
Vores åbningstider er  i 2019
 
Mandag - Fredag: 10.00 -17.00
Lørdag -Søndag  10.00 - 15.00
Åbent alle helligedage


Følg os på facebook
Edokoi danmark

             


Ewo 
"...a totally new generation of advanced pond filtration systems..."

KONTAKT OS
Du er velkommen til at ringe eller skrive til os - vi står altid klar med råd og vejledning
 
Ring på 27136156
Vi levere ud over vores koi også filteranlæg og komplette havedamme, se mere under overskriften; Havedamme

Saki Hikari

Måske verden bedste koi foder
benyttes af næsten alle  de japanske Opdrættere
Her en liste over de sidste mange års show vinder som alle er foderet med Saki
Se mere
           


            
 
NYHEDSBREV
Få vores aktuelle nyhedsbrev tilsendt. 
Tilmeld dig her
-----------------------------------------

-----------------------------------------

 

Edokoi Danmark | Christian X's vej 25  8260 Viby J | Telefon: 86 11 51 98 |  | E-mail:
Copyright © Edokoi Danmark - All Rights Reserved.

DANPAQ Web Content Management System by DAN.